DDR-lezing door Friso de Zeeuw

Oost-Duitsland-kenner vertelt over leven in de DDR

Op 21 juni  en 23 juni 2020 zond het Museum van de 20e Eeuw rechtstreeks een lezing over de DDR uit. In het kader van de tentoonstelling “De Tastbare DDR” vertelde Friso de Zeeuw over het dagelijks leven in voormalig Oost-Duitsland. Twee geplande en uitverkochte lezingen konden in maart geen doorgang vinden vanwege de Corona-crisis, maar nu kan een ieder de lezing via Facebook (en ook Youtube en de museumsite) volgen.

Friso de Zeeuw vertelde bij deze digitale lezing over de DDR, met een accent op het wonen en werken van de gewone mensen. Foto’s en afbeeldingen van voorwerpen uit De Zeeuws collectie illustreerden de lezing rijkelijk. Hij liet zien dat in het communistische Duitsland, met grauwheid, schaarste en Stasi, ook ruimte was voor vrolijkheid en gemeenschapszin. Vermelding van opmerkelijke details maakten het extra boeiend.

Wie de smaak te pakken heeft, kan het boek De tastbare DDR aanschaffen: www.museumhoorn.com/ddr  Of de tentoonstelling (verlengd t/m 30 augustus 2020) in het museum bezoeken.

De lezing is onderdeel van M-TV (Museum-TV), een Corona-initiatief van het Museum van de 20e Eeuw. De reguliere uitzending van M-TV, live vanuit het Museum van de 20e Eeuw, is iedere vrijdag vanaf 17:00 uur te volgen via www.facebook.com/MuseumVanDeTwintigsteEeuw