“Festival Seksuele Oriëntatie“
Van 27 mei t/m 25 juni a.s. is tijdens het ‘Festival Seksuele Oriëntatie’ de tentoonstelling te zien in De Boterhal te Hoorn.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Stichting Queer Productions, die als doelstelling heeft een levendige en diverse samenleving te creëren waarbij steun verleend wordt aan kunst en kunstenaars die met name de queer gemeenschap vertegenwoordigen.
Het ‘Festival Seksuele Oriëntatie’ beoogt begrip voor en acceptatie van de queer gemeenschap te bevorderen.
Queer is een Engels woord voor ANDERS.
De queer gemeenschap bestaat o.a. uit mensen die ANDERS zijn voor wat betreft hun ervaring van geslacht en/of seksualiteit. En uiteraard geldt dit ook voor de mensen die hen liefhebben.
Stichting Queer Art Productions organiseert in de Pride maand - juni 2023 - het ‘Festival Seksuele Oriëntatie’ met tentoonstellingen, films, theatervoorstellingen, workshops en ontmoetingen in De Boterhal, Theater Het Pakhuis, Hotel Maria Kapel en het Atelierschip Squirrel in Hoorn.
De tentoonstelling in De Boterhal is een Loflied op de Liefde binnen de queer gemeenschap, aan de hand van foto’s, schilderijen en objecten.
De deelnemende kunstenaars zijn: Enno de Vos & Jeanine Squirrel, Erik Foto & Mrs. Madieanne, Alex Chermont, Jasmine de Vries en Sander Lagrand.
De verschillende kunstvormen tonen een beeld van de zeer diverse verhalen achter de queer gemeenschap, en op de reactie van de bevolking op deze gemeenschap door de eeuwen heen.
De officiële opening van deze tentoonstelling in De Boterhal is op zaterdag 3 juni a.s. van 16.00u -17.00u, Kerkplein 39 1621 CZ Hoorn.
Aansluitend is vanaf 19.00u-23.00u de opening met o.a. performances in theater Het Pakhuis in Hoorn.
Ook de Zondagmiddagsalon in De Boterhal biedt op 18 juni van 15:00 – 17:00 uur het podium aan Jeanine Squirrel en Enno de Vos onder de titel ‘Queer is Anders’.
U bent voor de opening van de tentoonstelling en de verdere evenementen in dit festival van harte uitgenodigd.
Met vriendelijke groet,
Kunstenaarsvereniging Hoorn eo/Kunstcentrum De Boterhal
Unieke LEGO collectie in Museum van de 20e Eeuw
Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar een speler in speelgoedland. Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden ’leg’ en ’godt’, wat samen ’speel leuk’ betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Deze is te zien van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023.
Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s. Grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren, maar ook veel piraten, heel veel piraten die soms bewegen of zingen. De Taj Mahal staat er, net zoals de Tower Bridge en de Millenium Falcon.
Grootste LEGO-verzameling Europa
Door de overname van misschien wel de grootste LEGO-verzameling van Europa kan het Museum van de 20e Eeuw een prachtige tentoonstelling laten zien die voor jong en oud interessant is. Honderden minifiguren zijn er te zien, maar ook modellen van maar liefst twee meter hoog. Er zijn diorama’s met licht, geluid en bewegende onderdelen, maar ook staat er een enorme postkoets met Lucky Luke en de Daltons te pronken. De hele ontwikkeling van LEGO komt dit jubileumjaar aan bod, van het houten eendje op wieltjes tot de eerste plastic steentjes uit 1949. De collectie omvat dozen, bouwwerken en thema’s uit de hele periode, zoals Space, Castle, City, Technic en Fabuland.
LEGO in Nederland
Vanaf 1957 worden de LEGO bouwsteentjes ook in Nederland verkocht. Vanaf 1960 wordt het steeds populairder, onder meer door de komst van een trein in 1964 en in 1966 zelfs een trein die op batterijen rijdt. In 1969 wordt Duplo geïntroduceerd voor peuters en kleuters. Vanaf 1974 verschijnen de eerste LEGO figuren die je zelf in elkaar steekt. In 1978 komen de lachende figuurtjes zoals we ze nu nog kennen. Het nog populaire piratenthema komt in 1989 voor het eerst op de markt.
Kijken én bouwen
Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Terwijl grote LEGO-figuren toekijken en (groot)ouders ook een kopje koffie of thee kunnen nuttigen in de naastgelegen horeca.
Meer thematentoonstellingen
Het populaire museum in Hoorn belooft in de toekomt meerdere LEGO-exposities te gaan tonen. Directeur Hans Stuijfbergen: “Met deze unieke verzameling hebben we zo veel bouwwerken, modellen en historische items dat we na deze tentoonstelling met meer thema’s verder gaan. We willen in de toekomst dan ook samenwerken met architecten, kunstenaars, LEGO-fans en scholen. Ons museum is nu nog aantrekkelijker voor een nog breder publiek. Dat was altijd ons streven, een laagdrempelig museum. En dat werkt: Ik hoor geregeld van bezoekers die vertellen dat dit het eerste museum was dat ze ooit bezochten en dan noemen ze bijvoorbeeld exposities die ze 15 of 25 jaar geleden hebben gezien. En dan komen ze nu met hun eigen kinderen. Dat is heel dankbaar. We zijn overigens ook heel blij met financiële steun van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, bedoeld om na Corona als culturele instelling sterker te worden. Daardoor konden we deze unieke LEGO verzameling overnemen en nu tonen aan een breed publiek.”
De tentoonstelling “90 jaar LEGO” is van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023 in het Museum van de 20e Eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn. De vaste collectie is een ware reis door de tijd. Niet voor niets hanteert het museum de slogan “Feest der Herkenning”. Kijk voor alle informatie over openingstijden, parkeren en entree op www.MuseumHoorn.nl De Museumkaart geeft gratis entree.
Beleef de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de tijdelijke museumlocatie van het Westfries Museum: de Statenpoort aan de Nieuwstraat in Hoorn. Loop daarna met bijbehorende podwalk of wandelgids door de monumentale rijkdom van de stad en stap zelf in de veelbewogen geschiedenis van Hoorn. Meer informatie en tickets via ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.
Water. Hoorn is er altijd mee verbonden geweest, in goede en in slechte tijden. Eeuwenlang is er op gevist, gevaren en gevochten. Handel en scheepvaart maakten Hoorn in de 17e eeuw tot een wereldstad. Maar de voorspoed had een rauwe rand, want velen betaalden er een hoge prijs voor. Ook al zijn het lang vervlogen tijden, de verhalen over Hoorn en het water hebben niets aan kracht verloren. Het rijke verleden is de stad nog altijd aan te zien.
Openingstijden
Mei t/m oktober:
Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur
November t/m april:
Woensdag t/m zondag van 11.00 tot 15.00 uur
De Statenpoort is grotendeels rolstoeltoegankelijk. We assisteren je graag met de drempel aan de straatkant (12 cm). Lees meer over de toegankelijkheid op onze website: ontdekhetverhaalvanhoorn.nl.
Ontdek het verhaal van Hoorn is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.
Grafiek van Grafiekgroep Bergen en Italiaanse grafisch kunstenaars
Over grafiek is veel te vertellen. Bekende vormen van grafiek zijn etsen, houtdrukken, linosnedes en litho’s en er zijn ook minder bekende vormen. Soms zijn er discussies over wanneer je iets wel of niet grafiek noemt. Moet grafiek altijd werk in oplage zijn of is een unieke afdruk ook grafiek? Is een digitale print of een gomdruk grafiek?
Elsbeth Cochius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Cees Smit, José van Tubergen en Eric van der Wal zijn de tien kunstenaars die samen Grafiekgroep Bergen vormen.
In GRAFIEK / ARTE GRAFICA tonen zij diverse vormen van grafiek, op de eerste verdieping van de Ceciliakapel.
Op de begane grond is zowel van Grafiekgroep Bergen als van Italiaanse kunstenaars werk te zien, evenals catalogi van eerdere tentoonstellingen en kunstenaarsboeken.
Op de zolderverdieping toont stichting Grafein werk van een twintigtal Italiaanse grafisch kunstenaars, onder wie Marcello Fraietta, Raffaele Iommi, Giulia Carluccio, Toni Pecoraro, Daria Tasca, Manuela Simoncelli en Roberto Gianinetti.
Het werk van de Italiaanse kunstenaars komt uit de collectie van Stichting Grafein en is vorig jaar getoond in de Amstelkerk in Amsterdam, Kunstliefde in Utrecht en in Villa Caldogno in Italië. Voor wie het werk nog niet heeft gezien is dit een unieke gelegenheid om deze werken te bekijken.
De expositie GRAFIEK / ARTE GRAFICA is van vrijdag 2 juni t/m zondag 2 juli te bezichtigen.
Expoost is geopend woensdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur.
Entree is gratis
Pop-up museum Expoost is sinds vorig jaar gevestigd in de prachtige eeuwenoude Ceciliakapel, onderdeel van het Statenpoortcomplex. Vanaf 1 juni vestigt ook het Westfries Museum zich (tijdelijk) in dit monumentale complex en zal er waar mogelijk gezamenlijk worden opgetrokken.
De expositie-agenda van Expoost is ook dit jaar weer zeer gevarieerd. Dit jaar waren er al de exposites van kunstenaarsgroep Kunst op Zolder, studenten van de Berlijnse kunstacademie en Inktspot (beste politiek cartoons).
Na GRAFIEK / ARTE GRAFICA is er in de zomer een grote landelijke textielexpositie en uiteraard sluit het museum zich aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee in oktober.
De Bibliotheek Hoorn en Muziekschool Boedijn hebben de handen in een geslagen met een mooie muzikale samenwerking. Elke tweede zaterdag van de maand kun je genieten van een optreden in het leescafé van de Centrale Bibliotheek.
De Laatste Ronde in Het Park
Op tijd weg van het feestje. Dat was een van de ware wijsheden van Youp zijn vader. Dus gaat hij stoppen. Over twee jaar, op zijn zeventigste verjaardag, zet hij geen punt, maar een feestelijk uitroepteken achter zijn vrolijke carrière. En voor die tijd reist hij nog één keer met ’De Laatste Ronde’ langs alle Nederlandse en Vlaamse theaters waar hij de afgelopen vijftig jaar met zoveel plezier heeft gespeeld. Nog een keer keihard lachen om alles wat het leven in zijn ogen aantrekkelijk en belachelijk maakt. En we weten: dat is veel. Heel veel zelfs. Zeker als Youp het vertelt.
“VOLGENDE X”
… een ‘geestige’ komedie…
Na de succesvolle voorstelling “Onder Het Melkbos” van Dylan Thomas,
keert acteur/theatermaker Nico Meurs terug naar Theater Het Pakhuis met de solo:
“VOLGENDE X”.
Deze bekroonde tekst uit 1993 is van de Engelse schrijver Ron Aldridge.
Nico Meurs heeft het voor deze Nederlandse versie opnieuw vertaald en bewerkt.
Het resultaat is een ‘tragi-komische’ solo van ruim een uur.
De voorstelling zit vol: humor, vaart en ontroering;
is zowel beklemmend, als ook grappig en diep-menselijk.
Maar bovenal kent “VOLGENDE X” een aantal zeer onverwachte ‘plot-twists’ die de toeschouwer op het puntje van de stoel zal laten zitten!
“VOLGENDE X”:
Een voorstelling over:
noodlot, dromen, wachten, liefde én ‘keepen in het eerste van AZ’!
Korte inhoud:
Een man alleen in een verlaten wachtruimte van het ziekenhuis wacht gespannen af of zijn vrouw Maaike, die een auto-ongeluk heeft gehad, nog uit haar coma zal ontwaken.
Ondertussen doodt hij de tijd met:
verhalen, grappen, liedjes, imitaties, anekdotes, bespiegelingen en herinneringen…
Langzamerhand kom je meer-en-meer te weten over zijn leven en over de toedracht van het ongeluk.
Nico Meurs (Alkmaar, 1970) studeerde in 1994 af aan de Toneelschool Amsterdam.
Hij is verbonden aan Theaterstichting De Blauwe Feniks en Theatergroep ALKmaar (TALK).
Daarnaast is hij ook als gast-acteur te zien bij andere gezelschappen.
Het theater heeft helaas beperkte mogelijkheden voor rolstoelen. Het is daarom belangrijk dat een rolstoel ticket wordt geboekt, want reguliere plekken op de tribune zijn niet rolstoeltoegankelijk. Zijn de rolstoel tickets uitverkocht, neem dan contact op met ons theater!
Unieke LEGO collectie in Museum van de 20e Eeuw
Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar een speler in speelgoedland. Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden ’leg’ en ’godt’, wat samen ’speel leuk’ betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Deze is te zien van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023.
Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s. Grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren, maar ook veel piraten, heel veel piraten die soms bewegen of zingen. De Taj Mahal staat er, net zoals de Tower Bridge en de Millenium Falcon.
Grootste LEGO-verzameling Europa
Door de overname van misschien wel de grootste LEGO-verzameling van Europa kan het Museum van de 20e Eeuw een prachtige tentoonstelling laten zien die voor jong en oud interessant is. Honderden minifiguren zijn er te zien, maar ook modellen van maar liefst twee meter hoog. Er zijn diorama’s met licht, geluid en bewegende onderdelen, maar ook staat er een enorme postkoets met Lucky Luke en de Daltons te pronken. De hele ontwikkeling van LEGO komt dit jubileumjaar aan bod, van het houten eendje op wieltjes tot de eerste plastic steentjes uit 1949. De collectie omvat dozen, bouwwerken en thema’s uit de hele periode, zoals Space, Castle, City, Technic en Fabuland.
LEGO in Nederland
Vanaf 1957 worden de LEGO bouwsteentjes ook in Nederland verkocht. Vanaf 1960 wordt het steeds populairder, onder meer door de komst van een trein in 1964 en in 1966 zelfs een trein die op batterijen rijdt. In 1969 wordt Duplo geïntroduceerd voor peuters en kleuters. Vanaf 1974 verschijnen de eerste LEGO figuren die je zelf in elkaar steekt. In 1978 komen de lachende figuurtjes zoals we ze nu nog kennen. Het nog populaire piratenthema komt in 1989 voor het eerst op de markt.
Kijken én bouwen
Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Terwijl grote LEGO-figuren toekijken en (groot)ouders ook een kopje koffie of thee kunnen nuttigen in de naastgelegen horeca.
Meer thematentoonstellingen
Het populaire museum in Hoorn belooft in de toekomt meerdere LEGO-exposities te gaan tonen. Directeur Hans Stuijfbergen: “Met deze unieke verzameling hebben we zo veel bouwwerken, modellen en historische items dat we na deze tentoonstelling met meer thema’s verder gaan. We willen in de toekomst dan ook samenwerken met architecten, kunstenaars, LEGO-fans en scholen. Ons museum is nu nog aantrekkelijker voor een nog breder publiek. Dat was altijd ons streven, een laagdrempelig museum. En dat werkt: Ik hoor geregeld van bezoekers die vertellen dat dit het eerste museum was dat ze ooit bezochten en dan noemen ze bijvoorbeeld exposities die ze 15 of 25 jaar geleden hebben gezien. En dan komen ze nu met hun eigen kinderen. Dat is heel dankbaar. We zijn overigens ook heel blij met financiële steun van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, bedoeld om na Corona als culturele instelling sterker te worden. Daardoor konden we deze unieke LEGO verzameling overnemen en nu tonen aan een breed publiek.”
De tentoonstelling “90 jaar LEGO” is van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023 in het Museum van de 20e Eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn. De vaste collectie is een ware reis door de tijd. Niet voor niets hanteert het museum de slogan “Feest der Herkenning”. Kijk voor alle informatie over openingstijden, parkeren en entree op www.MuseumHoorn.nl De Museumkaart geeft gratis entree.
Grafiek van Grafiekgroep Bergen en Italiaanse grafisch kunstenaars
Over grafiek is veel te vertellen. Bekende vormen van grafiek zijn etsen, houtdrukken, linosnedes en litho’s en er zijn ook minder bekende vormen. Soms zijn er discussies over wanneer je iets wel of niet grafiek noemt. Moet grafiek altijd werk in oplage zijn of is een unieke afdruk ook grafiek? Is een digitale print of een gomdruk grafiek?
Elsbeth Cochius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Cees Smit, José van Tubergen en Eric van der Wal zijn de tien kunstenaars die samen Grafiekgroep Bergen vormen.
In GRAFIEK / ARTE GRAFICA tonen zij diverse vormen van grafiek, op de eerste verdieping van de Ceciliakapel.
Op de begane grond is zowel van Grafiekgroep Bergen als van Italiaanse kunstenaars werk te zien, evenals catalogi van eerdere tentoonstellingen en kunstenaarsboeken.
Op de zolderverdieping toont stichting Grafein werk van een twintigtal Italiaanse grafisch kunstenaars, onder wie Marcello Fraietta, Raffaele Iommi, Giulia Carluccio, Toni Pecoraro, Daria Tasca, Manuela Simoncelli en Roberto Gianinetti.
Het werk van de Italiaanse kunstenaars komt uit de collectie van Stichting Grafein en is vorig jaar getoond in de Amstelkerk in Amsterdam, Kunstliefde in Utrecht en in Villa Caldogno in Italië. Voor wie het werk nog niet heeft gezien is dit een unieke gelegenheid om deze werken te bekijken.
De expositie GRAFIEK / ARTE GRAFICA is van vrijdag 2 juni t/m zondag 2 juli te bezichtigen.
Expoost is geopend woensdag t/m zondag, 13:00-17:00 uur.
Entree is gratis
Pop-up museum Expoost is sinds vorig jaar gevestigd in de prachtige eeuwenoude Ceciliakapel, onderdeel van het Statenpoortcomplex. Vanaf 1 juni vestigt ook het Westfries Museum zich (tijdelijk) in dit monumentale complex en zal er waar mogelijk gezamenlijk worden opgetrokken.
De expositie-agenda van Expoost is ook dit jaar weer zeer gevarieerd. Dit jaar waren er al de exposites van kunstenaarsgroep Kunst op Zolder, studenten van de Berlijnse kunstacademie en Inktspot (beste politiek cartoons).
Na GRAFIEK / ARTE GRAFICA is er in de zomer een grote landelijke textielexpositie en uiteraard sluit het museum zich aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee in oktober.
Uniek concert in de Lutherse Kerk
Op zondagmiddag 11 juni geven organist Tymen Jan Bronda en countertenor David van Laar een
concert in de Lutherse Kerk aan het Ramen. Op het programma staan werken voor orgel-solo en
werken voor orgel en countertenor.
Een uniek geluid
Een countertenor zingt partijen die traditioneel vaak door vrouwen worden gezongen
door gebruik te maken van zijn falsetstem, een techniek waarbij een zanger niet zijn hele stembanden gebruikt maar een klein deel daarvan zodat de stem veel hoger klinkt. Zo is het geluid van een countertenor uniek, veel ijler en helderder dan de volle stem van een vrouwelijke alt of sopraan.
Programma
U kunt luisteren tijdens dit concert naar werken van Händel, Bach, Vivaldi en Purcell.
Uitvoerenden
Countertenor David van Laar studeerde David zang bij Hanneke de Wit aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (bachelor en master, beide cum Laude) en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Xenia Meijer (master). David is als zang- en ensembledocent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen . Hij zong als solist bij ensembles als Vox Luminis, het Radio Filharmonisch Orkest, Phion, het Orkest van het Oosten, het Luthers Bach Ensemble, Musica Amphion, Berlin, Baroque, Barockorchester Le Chardon, Eik en Linde, Barokopera Amsterdam en The Northern Consort.
Organist Tymen jan Bronda studeerde onder meer orgel bij Reitze Smits aan de Hogeschool voor de
Kunsten Utrecht en sloot dit af met de titel Master of Music. Hij werd in 2001 cantor-organist van de
Lutherse Gemeente te Groningen en organiseerde in deze kerk de serie ‘Orgel Anders’ (crossover
concerten). Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij de Bachcantates die er ten gehore worden
gebracht. Tymen Jan Bronda is organist, initiator, artistiek leider en dirigent van het door hem in
2006 opgerichte Luthers Bach Ensemble.
Organisatie
Het concert wordt georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels en begint om 15.30
uur en duurt ongeveer een uur. De Lutherse Kerk ligt aan het Ramen 4, 1621 EL Hoorn. De toegang
gratis zodat iedereen dit concert kan bezoeken. Wel hoopt de organisatie dat de bezoekers naar
vermogen bijdragen aan de collecte na afloop. Voor meer informatie kunt u kijken
op: www.orgelconcerten-hoorn.nl
Agenda |