Te zien t/m 26 februari 2023
Deze tentoonstelling is ontstaan uit de samenwerking tussen Ursula Metzler en Femmie Duiven. Beiden werken in verschillende kunstdisciplines, namelijk tekeningen, installaties en objecten. Zowel inhoudelijk als in werkwijze onderzoeken ze verbindingen en raakvlakken. Hun werk kenmerkt zich door wat het landschap en de menselijke maat teweegbrengt.
Ursula groeide op in een klein dorpje in Zwitserland omgeven door gebergtes. Femmie groeide op in een Drents dorpje op een boerderij omgeven door weilanden. Herinneringen, lange wandelingen door de bergen, wekenlange trektochten door onherbergzame gebieden in verre oorden en Artists in Residences zijn van invloed op hun beeldend werk. Het landschap is een mysterie. Je ziet wat er te zien is maar het meeste blijft verborgen onder en in de aardkorst. Structuren en overblijfselen van wat er vroeger ooit was en allerlei metafysische verschijnselen versterken gevoelens over de nietigheid en vergankelijkheid van de mens. Het landschap is continue onderhevig aan veranderingen en beweegt zich in een cyclus van ontstaan en vergaan.
Die natuurlijke processen manifesteren zich ook binnen het groeiproces van hun beeldende werk. De tegenstelling tussen natuur en menselijke cultuur wordt hierbij vaak op ironiserende en paradoxale wijze in beeld gebracht. Rondzwervend door al deze kunstuitingen laten ze zich verrassen hoe de werken zich aan elkaar spiegelen.
Curator van deze tentoonstelling is Karin van Bodegom. Voor meer informatie kunt u haar bereiken via info@karinvanbodegom.nl of www.boterhal.com. De Boterhal, Kerkplein 39 te Hoorn
Toneelcursus ‘Kijken naar Shakespeare’ inclusief de voorstelling ’Coriolanus’
In 2016 is Laura Simonse gestart met het ontwikkelen en geven van haar cursus ‘Kijken naar Toneel’. Deze cursus ontstond in opdracht van het Parktheater in Eindhoven en was gelijk een succes. Naar aanleiding daarvan besloot zij deze cursus verder te ontwikkelen en ook aan andere theaters aan te bieden. Afgelopen jaren heeft Laura de cursus ’Kijken naar Shakespeare’ ontwikkeld, welke dit theaterseizoen te volgen is in Het Park.
De Engelse toneelschrijver en dichter William Shakespeare wordt beschouwd als de beroemdste en meest gespeelde toneelschrijver ter wereld. Wat maakt zijn stukken zo tijdloos en daarom steeds opnieuw zo actueel? In vier cursusavonden maakt u kennis met Shakespeare, zijn tijd en zijn werk. U ziet op de laatste cursusavond gezamenlijk ’Coriolanus’, Shakespeare’s scherpste stuk, gebracht door Het Nationale Theater.
Agenda
Donderdag 26 januari (19.45 - 21.45 uur): Inleidende avond over Shakespeare’s leven, tijd en werk.
Donderdag 16 februari (19.45 - 21.45 uur): Adaptaties van Shakespeare’s werk.
Donderdag 23 februari (19.45 - 21.45 uur): Shakespeare’s taal & poëzie + gezamenlijk lezen fragment uit ’Coriolanus.’
Dinsdag 7 maart (20.15 uur): Bezoek voorstelling ’Coriolanus’ met een nabespreking.
De cursus kost € 99,50 per persoon. Dit is inclusief een kaartje voor de voorstelling ’Coriolanus’ en koffie en thee tijdens de cursusavonden.
In de week van 13 maart 2023 begint weer een nieuw cursusblok van 5 lessen voor Muziek met Baby (30 minuten) of Muziek met Peuters (45 minuten)! Deze 5 ochtenden gaan (groot)ouder en kind samen zingen, spelen en bewegen.
De cursus Muziek met Baby is bedoeld voor kinderen van 9 tot en met 24 maanden, onder begeleiding van een (groot)ouder of oppas. Samen met hen beleven de kinderen dat muziek maken op die leeftijd al heel leuk is.
Tijdens Muziek met Peuters gaan kind en (groot)ouder of oppas samen met docente Ellen de Jong allerlei liedjes zingen, dansen, muziekspelletjes doen, spelen op grote en kleine instrumenten in een vrolijke optocht. Behalve dat het vrolijke, leuke lessen zijn die passen binnen de fantasiewereld van de peuter, heeft muziek ook positieve invloed op de taalontwikkeling.
De lessen worden (bij voldoende deelname) gegeven op maandag, woensdag of donderdag ochtend door Ellen de Jong-van Baar.
Met deze zwarte komedie gaat regisseur Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) terug in de tijd naar Ierland.
De twee hartsvrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) belanden in een moeilijke situatie wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap eenzijdig te verbreken. Op het eiland voor de Westkust van Ierland, waar de twee wonen, probeert Padraic de vriendschap nieuw leven in te blazen met hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon). De gebeurtenissen escaleren volledig als Colm een drastisch ultimatum stelt om zijn voornemen tot het beëindigen van de vriendschap duidelijk te maken.
Het nostalgische Museum van de 20e Eeuw heeft last van een heuse muizenplaag. Directeur Hans Stuijfbergen roept de hulp van kinderen in om de muizen op te sporen. “Ze zitten op de gekste plekken en kinderen zien ze eerder dan grote mensen en kunnen ook beter door de knieën om te zoeken. Er zijn zeker 25 muizen die zich in onze museumzalen verstopt hebben. Als kinderen ze kunnen vinden krijgen ze van het museum een leuke attentie.”
Maar bezoekers kunnen niet alleen op jacht naar de muizen, ze kunnen ook een aantal originele Muizenhuis-interieurs bekijken die gebouwd zijn door Karina Schaapman uit Amsterdam. Het Museum van de 20e Eeuw is trots dat ze echte Muizenhuis-zalen uit het Museum-boek mogen tonen. Hans Stuijfbergen: “De boeken over het Muizenhuis zijn prachtig en inmiddels een begrip. Ook worden ze in meerdere landen en talen verkocht. In onze MuseumShop hebben we ze uiteraard ook.”
Ontdekken dankzij muisjes
De in het museum verstopte muisjes gaan kinderen niet alleen vermaken met hun gekke verstopplekken maar vertellen ook over de objecten en opstellingen in het museum. Kinderen maken aan de hand (poot) van de muizen een reis door de tijd. Een speurtocht leidt de kinderen door alle muizen-plekjes in het museum.
De interieurs van het Muizenhuis en de muizenspeurtocht zijn in ieder geval t/m maart 2023 te zien en te doen.
De kleding van Pipo en Zuster Klivia, maar ook de originele poppen uit Dappere Dodo en de echte Rikkie en Slingertje. De poppen uit de Fabeltjeskrant en Paulus de Boskabouter. Dat en veel meer is te zien op de tentoonstelling ”Kijkbuisvrienden, 70 jaar KinderTV” in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.
Niet eerder waren zo veel originele, en dus unieke, objecten uit de historie van 70 jaar kindertelevisie bijeengebracht. Uiteraard zijn veel historische fragmenten en foto’s te zien, maar ook originele rekwisieten, scripts en objecten. Het bolhoedje van Tita Tovenaar, de kleding van Tika, de pruik, lange schoenen en kleding van Pipo. Maar ook de outfit van Kluk-Kluk, het verpleegsterskostuum van Zuster Klivia en zelfs de schrijfmachine van Annie MG Schmidt waarop de teksten van JaZusterNeeZuster zijn geschreven.
”Bij de samenstelling en inrichting van de nieuwe expositie ”Kijkbuisvrienden, 70 jaar KinderTV” zijn we fantastisch geholpen door acteur Ydwer Bosma uit Purmerend. Hij heeft in talloze kinderfilms en -series gespeeld en is een groot fan en kenner van oude kinderprogramma’s. Dankzij zijn connecties met acteurs en de televisiewereld hebben we echt veel originele items boven water weten te krijgen. Van de make-up-kist en indianenoutfit van Kluk-Kluk tot het robotje van Bassie en Adriaan. Van de poppen uit Paulus de Boskabouter tot de pyama van Meneer Kaktus, van de kleding van Saartje, Swiebertje en Malle Pietje tot zelfs de keuken uit die serie met originele rekwisieten en een studiocamera uit die jaren.”
De expositie is sinds begin januari 2023 beperkt tot 1 zaal omdat enkele bruiklenen retour moesten! Het boek over 70 jaar KinderTV is nog steeds te koop.
Unieke LEGO collectie in Museum van de 20e Eeuw
Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar een speler in speelgoedland. Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden ’leg’ en ’godt’, wat samen ’speel leuk’ betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Deze is te zien van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023.
Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s. Grote bouwwerken zoals het Vrijheidsbeeld en de Eifeltoren, maar ook veel piraten, heel veel piraten die soms bewegen of zingen. De Taj Mahal staat er, net zoals de Tower Bridge en de Millenium Falcon.
Grootste LEGO-verzameling Europa
Door de overname van misschien wel de grootste LEGO-verzameling van Europa kan het Museum van de 20e Eeuw een prachtige tentoonstelling laten zien die voor jong en oud interessant is. Honderden minifiguren zijn er te zien, maar ook modellen van maar liefst twee meter hoog. Er zijn diorama’s met licht, geluid en bewegende onderdelen, maar ook staat er een enorme postkoets met Lucky Luke en de Daltons te pronken. De hele ontwikkeling van LEGO komt dit jubileumjaar aan bod, van het houten eendje op wieltjes tot de eerste plastic steentjes uit 1949. De collectie omvat dozen, bouwwerken en thema’s uit de hele periode, zoals Space, Castle, City, Technic en Fabuland.
LEGO in Nederland
Vanaf 1957 worden de LEGO bouwsteentjes ook in Nederland verkocht. Vanaf 1960 wordt het steeds populairder, onder meer door de komst van een trein in 1964 en in 1966 zelfs een trein die op batterijen rijdt. In 1969 wordt Duplo geïntroduceerd voor peuters en kleuters. Vanaf 1974 verschijnen de eerste LEGO figuren die je zelf in elkaar steekt. In 1978 komen de lachende figuurtjes zoals we ze nu nog kennen. Het nog populaire piratenthema komt in 1989 voor het eerst op de markt.
Kijken én bouwen
Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Terwijl grote LEGO-figuren toekijken en (groot)ouders ook een kopje koffie of thee kunnen nuttigen in de naastgelegen horeca.
Meer thematentoonstellingen
Het populaire museum in Hoorn belooft in de toekomt meerdere LEGO-exposities te gaan tonen. Directeur Hans Stuijfbergen: “Met deze unieke verzameling hebben we zo veel bouwwerken, modellen en historische items dat we na deze tentoonstelling met meer thema’s verder gaan. We willen in de toekomst dan ook samenwerken met architecten, kunstenaars, LEGO-fans en scholen. Ons museum is nu nog aantrekkelijker voor een nog breder publiek. Dat was altijd ons streven, een laagdrempelig museum. En dat werkt: Ik hoor geregeld van bezoekers die vertellen dat dit het eerste museum was dat ze ooit bezochten en dan noemen ze bijvoorbeeld exposities die ze 15 of 25 jaar geleden hebben gezien. En dan komen ze nu met hun eigen kinderen. Dat is heel dankbaar. We zijn overigens ook heel blij met financiële steun van de Provincie Noord-Holland en de Gemeente Hoorn, bedoeld om na Corona als culturele instelling sterker te worden. Daardoor konden we deze unieke LEGO verzameling overnemen en nu tonen aan een breed publiek.”
De tentoonstelling “90 jaar LEGO” is van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023 in het Museum van de 20e Eeuw. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis op het Oostereiland bij de haven van Hoorn. De vaste collectie is een ware reis door de tijd. Niet voor niets hanteert het museum de slogan “Feest der Herkenning”. Kijk voor alle informatie over openingstijden, parkeren en entree op www.MuseumHoorn.nl De Museumkaart geeft gratis entree.
Op zaterdag 4 februari opent Pop-up museum Expoost haar deuren voor de eerste expositie in 2023. We beginnen het jaar dicht bij huis: de Hoornse kunstenaarsgroep KoZ (Kunst op Zolder) bestaat 50 jaar en maar liefst 24 leden van deze groep hebben een fraaie en zeer diverse overzichtstentoonstelling samengesteld.
De kunstenaarsgroep is ooit in de jaren zeventig begonnen op de zolder van een oude kaasfabriek in Hauwert. Er werd van alles gedaan: macramé, spinnen, weven, breien, haken, schilderen en keramiek. Zo’n 25 jaar geleden verhuisde de groep naar De Blauwe Schuit, waar ze nog steeds wekelijks bijeenkomt. De creatieve omgeving van De Blauwe Schuit is een ideale voedingsbodem voor het gevarieerde werk dat de groep maakt.
De samenstelling van het collectief is in de loop der jaren natuurlijk steeds gewijzigd, maar nog steeds staat voorop dat er in een ontspannen sfeer, met een grote onderlinge verbondenheid, aan het creatieve proces wordt gewerkt. De groep bestaat uit vergevorderde creatieve enthousiaste mensen, die zich bezig houden met schilderen, keramiek en bronzen. 24 leden tonen in deze jubileumexpositie een proeve van bekwaamheid. Een zeer gevarieerde tentoonstelling van schilderijen en beelden.
Pop-up museum Expoost is sinds vorig jaar gevestigd in de prachtige eeuwenoude Ceciliakapel, onderdeel van het Statenpoortcomplex. In de loop van dit jaar zal ook het Westfries Museum zich (tijdelijk) vestigen in dit monumentale complex en zal er waar mogelijk gezamenlijk worden opgetrokken. De expositie-agenda van Expoost is ook dit jaar weer zeer gevarieerd. Studenten van de Berlijnse kunstacademie zullen hun werk tonen, de Inktspotprijs komt weer naar Hoorn, in de zomer is er een grote landelijke textielexpositie en uiteraard sluit het museum zich aan bij de viering van de Slag op de Zuiderzee in oktober.
Pop-up museum Expoost
Nieuwsteeg 42
Hoorn
www.expoost.nl
De jubileumexpositie van Kunst op Zolder is van zaterdag 4 februari t/m zondag 5 maart te bezichtigen.
Expoost is geopend op woensdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur. Entree is gratis
Tedere film over een Chinese man en vrouw van middelbare leeftijd die door hun familie worden uitgehuwelijkt.
De bescheiden Ma en de schuchtere Cao zijn door hun families mishandeld en worden gedwongen tot een gearrangeerd huwelijk, omdat deze geen zin meer hebben hen te onderhouden. Het pasgetrouwde stel besluit haar krachten te bundelen om samen te overleven. In de veilige haven die ze hebben weten te creëren, ontstaat er langzaam maar zeker een bijzondere band tussen Ma en Cao. De film speelt zich af op het traditionele Chinese platteland in een klein dorpje in het district Gaotai. De film is zowel een aangrijpend liefdesverhaal, maar geeft ook een onverschrokken beeld van het leven op het platteland van China, dat oogverblindend oogt en authenticiteit uitstraalt.
De nieuwste film van regisseur Damien Chazelle (Whiplash, LaLa Land) is een spektakel dat zich afspeelt in een tijdperk van decadentie in het vroege Hollywood.
Hollywood, de roaring twenties. Babylon volgt de opkomst en ondergang van enkele personen, tijdens een tijdperk van ongebreidelde decadentie en verdorvenheid in de filmwereld. Damien Chazelle is niet alleen de regisseur, maar hij heeft ook zelf het originele verhaal geschreven. Met Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva in de hoofdrol. Chazelle heeft zich bij het maken van deze film laten inspireren door La Dolce Vita van Frederico Felini, Nashville van Robert Altman en The Godfather van Francis Ford Coppola. Allen epische films waar door middel van een handvol personages de verandering in de hele samenleving wordt getoond.
Agenda |